De geschiedenis van de carwash
in 300 woorden
​​​​​​​

Wanneer je auto vies is, is er niets zo fijn als een carwash in de buurt. In een mum van tijd is je auto weer helemaal schoon en kan je zorgeloos en glunderend de weg op. Maar hoe lang bestaat deze handige uitvinding eigenlijk al? Hier lees je alles over de geschiedenis van de carwash.

De eerste wasstraten ​​​​​​

Toen de auto nog maar net was uitgevonden, reden automobilisten meestal op vieze zandwegen. Dat betekende dat hun auto meteen vies was. De eerste wasstraten werden rond 1914 geïntroduceerd. Hier vond je een lange rij mannen die allemaal stuk voor stuk een klein deeltje van de auto met de hand wasten. De auto moest met de hand van de ene naar de andere man gerold worden. Dat kan natuurlijk effectiever, dus in 1946 werd in Detroit de eerste automatische wasstraat geopend. Auto's werden nog steeds met de hand schoongemaakt, maar wel automatisch voortgetrokken dankzij bewegende borstels.

 

Lees meer over carwash De Wasbeer

De volgende stap: automatisch wassen

In 1962 werd in Duitsland een belangrijke uitvinding gedaan in de geschiedenis van de carwash. Hier ontwikkelden twee mannen het begin van de carwash zoals we deze nu kennen: twee grote borstels die automatisch langs de auto borstelden. Het was een succes, want al snel kwamen er concurrenten met nog betere apparaten. Er werd een derde borstel aan de wasstraat toegevoegd. Zo kon ook de bovenkant van de auto goed worden gewassen.

De moderne carwash

Sindsdien is er niet veel meer aan de techniek veranderd en is de geschiedenis van de carwash wat rustiger. Deze uitvinding is natuurlijk wel meegegroeid met de steeds groter wordende auto's. Tegenwoordig bewegen de borstels precies mee met de vorm van een auto, zodat deze perfect schoon is aan het einde van de wasstraat. Met behulp van computers en sensors is het mogelijk om iedere auto de ideale wasbeurt te geven.

Kom langs bij De Wasbeer en laat je auto maar eens grondig poetsen!